Mailing lista:Mailing lista:
Unesite Vaše ime!
Unesite Vaše ime!
Unesite Validan e-mail !
Unesite Validan e-mail !
Američki ugao Pljevlja

 


Američki ugao u Pljevljima je otvoren 02.04.2009. Svakog radnog dana u periodu od 07-15h posjetioci će imati na raspolaganju veliki izbor knjiga i časopisa iz raznih oblasti. Takođe će moći dobiti i informacije o školovanju u Americi. U uglu će se održavati raznovrsni programi poput predavanja,prezentacija,seminara i projekcija američkih filmova.

Sve naše usluge su besplatne.

Korisni linkovi

Galerija slika


Predavanje "Početni biznis od nule "

Gost nam je bila Samira Kuk Gejns,direktorica Ženskog poslovnog centra iz Vašingtona, pruža podršku ženama i mladim preduzetnicama kroz obuku, pojedinačne konsultacije, mentorstvo i rast poslovnih mogućnosti kroz javne nabavke i izvoz. U Crnoj Gori je gostovala na poziv američke ambasade u okviru programa međunarodnih govornika. Na predavanju koje je održala 29.septembra govorilo se o pokretanju biznisa, ali i kako ono što se voli raditi pretvoriti u biznis.

 

 

Besplatni časovi korišćenja interneta za starije građanje

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba ,2.oktobra, u Američkom uglu su organizovani besplatni časovi korišćenja interneta za naše starije građane. Ova obuka bila je prilagođena najstarijim sugrađanima, koji su početnici u korišćenju računara i koji su željeli da nauče osnove korišćenja interneta. Zainteresovani su upoznati sa korišćenjem skajpa, slanjem mejlova, pretraživanjem interneta, kao i snalaženjem na društvenoj mreži Fejsbuk. Ova obuka imala je za cilj da penzioneri mogu da prate sve mogućnosti koje im nove tehnologije pružaju i da nauče nove vidove komunikacije.

 

 

Prezentacija Programa školovanja u SAD

U posjeti Američkom uglu 17.oktobra, bila je i savjetnica za školovanje u SAD, Anica Vujnović. Ona je, zajedno sa Aurorom de Peralta, Fulbrajt stipendistkinjom u CG, održala prezentaciju u Gimnaziji kao dio redovnog obilaska srednjih škola u Crnoj Gori u cilju pružanja informacija o onim uslugama koje Savjetodavni centar mreže Education USA pruža crnogorskim srednjoškolcima zainteresovanim za studiranje u Americi. Nakon prezentacije, u prostorijma Američkog ugla, savjetnica je razgovarala sa učenicima koji su već zainteresovani za stipendije i školovanje u SAD. 

 

 

Besplatni časovi konverzacije

Tema časa konverzacije bili su filmovi, a diskusiju je vodila Aurora de Peralta, nova Fulbrajt stipendistkinja u Crnoj Gori, profesorica na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i u Gimnaziji „Slobodan Škerović“. Časovi konverzacije su prilika za druženje, usavršavanje znanja jezika i prilika da se nešto nauči o američkoj kulturi življenja, istoriji, umjetnosti. Časovi će se održavati jednom ili dva puta mjesečno.

 


Kalendar aktivnosti za mjesec april 2013. godine

 

 

 


 

 

 Plan možete skinuti ovde.

______________________________________________________________________________________________________

Kalendar aktivnosti za mjesec fabruar 2013. godine  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plan možete skinuti klikom ovde.  


Posjete škola Američkom uglu

Od početka školske 2012/2013 godine Američki ugao je posjetilo više škola sa seoskih područja kao i nekoliko isturenih odjeljenja gradskih osnovnih škola. Gosti Američkog ugla su bili učenici OŠ iz Kruševa, učenici OŠ “ Radoje Kontic” iz Gradca, učenici OŠ “ Vladimir Rolović” sa Šula, kao i učenici iz Otilovića, Vijenca, Crljenica i Brvenice.

Osoblje ugla je za njih organizovalo različite kvizove znanja u kojima su pobjednici dobili simbolične nagrade. Učenici su imali priliku da po prvi put igraju neke od američkih društvenih igara a sve u cilju poboljšanja znanja engleskog jezika. Takodje, učenicima je pružena mogućnost da koriste sve usluge koje nudi Američki ugao Pljevlja.  

 

 

Predavanje prof. Amy Fried - “ Predsjednicki izbori u Americi 2012.godine ” 

U cetvrtak, 8. novembra 2012. godine, Americki ugao Pljevlja je u saradnji sa Americkom ambasadom u Podgorici organizovao predavanje na temu: “ Predsjednicki izbori u Americi 2012.godine ”. Prezenter je bila g-dja Amy Fried, prof. politickih nauka na Univerzitetu u Mejnu. Profesorka Freid je govorila o predizbornoj kampanji u Americi, ispitivanju javnog mnjenja, kandidatima i njihovim programima, glasanju. Profesorka je prisutnima pokazivala slajdove i objasnjavala kako tece cjelokupni izborni proces u Americi. Publika je bila zainteresovana za predavanje jer je nakon 45-minutnog predavanja usledidala skoro isto toliko duga diskusija o navedenoj temi.  

 

 

 


Halloween  in American Corner  Pljevlja  – Noć  vještica u Američkom uglu Pljevlja

Svake godine Američki ugao Pljevlja organizuje različite radionice na temu Noći vještica! Noć vještica je praznik koji se obilježava 31.oktobra, uoči noci Svih Svetih, a svoje porijeklo ima u keltskoj mitologiji. Aktivnosti koje obilježavaju ovaj praznik su: kostimirane zabave, pravljenje lampi od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih prica. Djeca idu od vrata do vrata i uzvikuju “ trick or treat” što u slobodnom prevodu znači “ dajte nam slatkiše ili ćemo napraviti nešto loše”.

U saradnji sa nastavnicima engleskog jezika Američki ugao je pokušao da djeci osnovnih škola  “ Ristan Pavlović”, “ Salko Aljković”, kao i učenicima iz seoskih škola u Vijencu, Crljenicama i Otilovićima na različite načine približi ovaj praznik. U zavisnosti od uzrasta, djeca su pravila različite maske, bojila crteže, rješavala osmosmerke, zanimljive zadatke... Djeci su prikazivani crtani filmovi na temu Noći vještica. Za uloženi trud su dobijali slatkiše.

Učenici Osnovne škole ”Salko Aljković” su rezbarili tikve i pravili kostime, a tri najbolja kostima su dobila i male nagrade, sertifikate i knjige Američkog ugla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Aktivnosti američkog ugla

Osoblje Američkog ugla u Pljevljima u saradnji sa nastavnicima engleskog jezika, krenulo je u realizaciju aktivnosti u gradskim osnovnim školama. Aktivnosti se sprovode u cilju poboljšanja znanja engleskog jezika, kroz razne vrste kvizova, društvenih igara (Spelling Bee, Boogle, Taboo, Super Scrable) i prikazivanja filmova na engleskom jeziku. Od ponedjeljka 15.10.2012. godine u saradnji sa J.U. Dječiji vrtić ,,Eko Bajka" Američki ugao organizuje školicu engleskog jezika za predškolce. Sve aktivnosti su prilagođene njihovom uzrastu - djeca kroz igru i pjesme usvajaju osnove ovog jezika. Svim učenicima, članovima Američkog ugla je omogućena besplatna upotreba knjiga i interneta u prostorijama istog.


 Posjeta ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država Američkom uglu 

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Su K. Braun, sa svojim saradnicima posjetila je Američki ugao u Pljevljima 29. maja 2012. godine. Ambasadorka Braun se srela sa osobljem Američkog ugla i sa njima razgovarala o svim aktivnostima koje organizuje Američki ugao u Pljevljima, kao i o budućoj prijateljskoj saradnji Američke ambasade u Podgorici i Američkog ugla u Pljevljima.  

 

 

 


Prezentacija: ʺPrva generacija imigranata u Sjedinjenim Američkim državamaʺ

U četvrtak, 10. maja 2012. godine u saradnji sa Američkom ambasadom u Podgorici, Američki ugao Pljevlja je organizovao prezentaciju na temu ʺPrva generacija imigranata u Sjedinjenim Američkim državamaʺ.

Prezenteri su bili g-dja Alka Bhatnagar koja je službenica State Department-a, tj. Regionalni šef za informacione resurse, i njen suprug g-din Ashutosh.

G-dja i g-din Bhatnagar su govorili o sopstvenom iskustvu koje su stekli kao imigranti u Americi, a zatim su govorili o mogućnostima studiranja i rada u Sjedinjenim američkim Državama.  

 

 


 Prezentacija i projekcija filma u Američkom uglu

U cetvrtak, 15.marta 2012.godine, Americki ugao Pljevlja je organizovao prezentaciju i projekciju filma " Remember the Titans ". Prezenter je bio g-din Drew Tanzman iz ekonomsko-politickog odeljenja Americke ambasade u Podgorici. Nakon filma, g-din Tanzman i publika su diskutovali na temu koja se fokusirala na sport i razlicitosti u Americi.

“ Sjecanje na Titane “ je americki sportski film iz 2000 godine, rezirao ga je Boaz Jakin a u glavnim ulogama su Denzel Vosington i Vil Paton. Inspirisan stvarnim dogadjajima “ Sjecanje na Titane “ je film o promjenama u rasno raznovrsnom rukovodstvu jednog Americkog fudbalskog tima.  

 Prezentacija Viza programa DV-2011/ Green Card Lottery

U cetvrtak, 21.10.2010. Americki Ugao Pljevlja je organizovao prezentaciju Viza programa DV-2011/ Green Card Lottery. Prezenter je bio Corey Gonzales, iz Konzularnog odjeljenja Americke Ambasade u Podgorici. On je govorio o pravilima  i nacinima apliciranja za ovu vizu. Posjetioci su bili vrlo zainteresovani za ovu temu  i imali su dosta pitanja. Sledeceg dana gdin Gonzales je posjetio i Gimnaziju,, Tanasije Pejatovic: ; prisustvovao casu matematike i razgovarao sa ucenicima o životu u SAD.

 

 


 

Nedjelja američko - crnogorskih diplomatskih odnosa  

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici je obilježila „Nedjelju američko - crnogorskih diplomatskih odnosa", od 21. do
25.juna. Program je sadržao niz kulturnih i akademskih događaja. U okviru ove manifestacije u Americkom uglu Pljevlja organizovano je i predavanje profesora Dzona Tredveja. On je profesor istorije i međunarodnih studija na Ričmond Univerzitetu; savjetnik za međunarodne studije, svjetsku politiku i diplomatiju.


Profesor Tredvej je prvo prezentovao knjigu na kojoj je i on radio a koju je izdao Istorijski Institut Crne Gore. Knjiga se zove "Crna Gora i SAD, od 1905. do 1921."


Poslije prezentacije knjige govorilo se o diplomatskim odnosima ove dvije zemlje, njihovim pocecima, kao i o nekim ljudima koji su obiljezili te odnose.


Kamp Tolerancije u Madjarskoj

I ove godine American Corner Pljevlja je posredovao u organizaciji testiranja učenika zainteresovanih za učestvovanje u ljetnjem kampu "Teaching Tolerance through English" („Učenje tolerancije kroz učenje engleskog jezika"), koji će se održati u Mađarskoj, u periodu od 31.jula do 14. avgusta 2010. godine.

Ljetnji kamp "Teaching Tolerance through English" („Učenje tolerancije kroz učenje engleskog jezika") ima za cilj da pomogne nastavnicima i učenicima u promovisanju tolerancije u multietničkim školama kroz predavanje odnosno učenje engleskog jezika. Program se sastoji od predavanja, kulturnih ekskurzija, sportskih i umjetničkih aktivnosti i interkulturnog učenja. Ovog ljeta kamp će primiti 60 učenika osnovnih škola i 12 nastavnika engleskog jezika koji dolaze iz ukupno 12 škola, uglavnom iz Centralne i jugoistočne Evrope. Troškove učešća u kampu snose Ambasade SAD u Podgorici i Budimpešti.

Ove godine šansu za odlazak na ovaj Kamp su dobili učenici OŠ ,,Salko Aljković". Izabrani učenici su : Tajra Hadžiosmanovic,  Milan Beljkaš, Amina Brahić, Jelena Miličić i Danilo Tošić. U Kamp Tolerancije će ići u pratnji nastavnice engleskog jezika Samire Mahmutović.


Čestitamo!

 


Školica engleskog jezika  za predškolce

U saradnji sa JU ,,Eko Bajka" Američki Ugao je organizovao kurs engleskog jezika za predškolce ove ustanove. Časovi su počeli u oktobru prošle godine i trajali do kraja decembra. Budući da su ih djeca odlično prihvatila, poslije raspusta smo nastavili saradnju na obostrano zadovoljstvo. Naravno, sve je prilagođeno njihovom uzrastu, pa kroz igru i pjesme djeca usvajaju osnove ovog jezika, i uživaju!

 

 

 


 

Organizovana dvodnevna radionica kreativnog pisanja na engleskom jeziku

Američki Ugao u saradnji sa Gimnazijom "Tanasije Pejatović" je organizovao dvodnevnu radionicu kreativnog pisanja na engleskom jeziku, 14. i 15. decembra. Prvi dan radionice je bio posvećen pisanju poezije a drugi se bavio pisanjem autobiografija (memoara). Predavač je bila prof. Shannon Lakanen, profesor kreativnog pisanja na Otterbein koledžu u Ohaju i gostujući prof. Instituta za strane jezike u Podgorici. Radionica je imala 98 učesnika, učenika i profesora osnovnih i srednjih škola. Učesnici su
bili vrlo zainteresovani a atmosfera je bila opuštena i zabavna. 

 


 

Naša djeca u Mađarskoj

U periodu od 1.08.-15.08.2009 petoro djece iz našeg grada sa svojom nastavnicom engleskog jezika, posredstvom Američkog Ugla, boravili su u Kampu tolerancije na jezeru Balaton u Mađarskoj. Tamo su se družili sa vršnjacima iz pet evropskih zemalja, učili o toleranciji i ljudskim pravima. Učesnici iz našeg grada vratili su se puni dobrih utisaka. Po povratku su se u našim prostorijama sastali sa Aleksandrom Titolom, šefom Odsjeka za kulturne djelatnosti  Ambasade SAD u Podgorici koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog uspješnosti ovog programa.

 


Održano je predavanje na temu "Changing times, changing values" 

Dana 23.06.2009. u 19h, u organizaciji Američkog ugla Pljevlja, održano je predavanje na temu "Changing times, changing values". Predavač je bio Gregory Mason, profesor Fulbright programa iz SAD i gostujući profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Šta je za nas uspjeh u životu, koje vrijednosti slabe a koje jačaju, tradicije koje treba čuvati i one koje treba napustiti, poređenje naše i američke kulture - su samo neke od tema o kojima se diskutovalo. Učesnici su bili vrlo zadovoljni izlaganjem kao i činjenicom da su mogli podijeliti svoje mišljenje sa prisutnima u vezi pomenutih tema.

 


Održana prezentacija o promjenama u muško-ženskim ulogama 

Sinoć, 18.06.09. u 19h u organizaciji Američkog ugla Pljevlja, Barbara Hussey, profesor Fulbright programa i gostujući predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, je održala zanimljivu prezentaciju o promjenama u  muško-ženskim ulogama u SAD od sedamdesetih. Zatim je uslijedila diskusija o promjenama u ulogama polova u Crnoj Gori. Publika je aktivno učestvovala, dajući svoje mišljenje i primjere iz ličnog iskustva.

 

 


Održave dvije prezentacije

27.05.2009.god. u Konferencijskoj sali Službe za izgradnju i razvoj , a u organizaciji Američkog ugla, održane su dvije prezentacije. Dr.Lisa Harshbarger, rukovodilac Regionalne kancelarije za engleski jezik u Budimpešti, na početku je prisutnima prezentovala Kamp tolerancije za djecu od 11-13 god. koji organizuje Američka Ambasada u Budimpešti. Zatim je održana stručna radionica za profesore engleskog jezika sa temom ‘'What Every English Teacher Should Know about How People Learn Foreign Languages''

Dr. Harshbarger je poslije prezentacija obavila i razgovor sa profesorima engleskog jezika koji su bili zainteresovani da sa svojim učenicima učestvuju u Kampu tolerancije o trošku Američke ambasade u Podgorici i Budimpešti. Poslije razgovora izabrana je prof.Bojana Klačar iz OŠ''Ristan Pavlović''. Dana 28.05.2009, poslije razgovora sa zainteresovanim učenicima ove škole, dr Harshbarger je izabrala njih 5 koji će biti učesnici Kampa.To su: Željka Kečina, Pavle Janković, Sofija Dakić, Boris Čolović i Sara Bajčeta.

Inače, u kampu učestvuje 11 škola iz 5 država. Američka ambasada u Podgorici je odlučila da ove godine djeca iz Pljevalja u pratnji svog nastavnika posjete ovaj Kamp na jezeru Balaton početkom avgusta.

Pregledano: 15352
03.09.2019
          Interni oglas u cijelosti možete preuzeti klikom OVDJE
22.08.2019
Na osnovu člana 3 stav 1 i člana 5 Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku i...
09.09.2019
Obavještenje o ishodu postupka nabavke male vrijednosti - Sanacija visećeg mosta preko rijeke Tare ispod sela Prenćani, sanacija mosta preko vodotoka Pećina pod selom Prenćani M. Z. Krupice i isporuka lučeve građe za zamjenu patosa preko rijeke Voloder ispod sela Tikova M. Z. Hoćevina možete pogledati OVDJE.
30.08.2019
Zahtjev za dostavljanje ponuda za nabavke male vrijednosti - Sanacija visećeg  mosta preko rijeke Tare ispod sela Prenćani,  sanacija mosta preko vodotoka Pećina pod selom Prenćani M. Z. Krupice i isporuka lučeve građe za zamjenu patosa preko rijeke Voloder ispod sela  Tikova M. Z. Hoćevina. PREUZMITE
30.08.2019
Zahtjev za dostavljanje ponuda za nabavke male vrijednosti - Nabavka sadnog materijala za pejzažno uređenje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i sadnog materijala za dopunu drvoreda na zelenim površinama. PREUZMITE
AnketaAnketa:
Koliko ste zadovoljni kvalitetom pruženih usluga u lokalnoj upravi?
1 - uopšte ne zadovoljava
2 - ne zadovoljava
3 - djelimično zadovoljava
4 - zadovoljava
5 - u potpunosti zadovoljava